Vrijeme u
kojem živimo sve više zahtijeva jednostavne i brze pripreme našeg doručka,
ručka, večere, kao i među obroka poput snack obroka i sl. Vrijeme, koje često
nemamo, moramo "ukrasti" od naših drugih prioritetnih obaveza te ih
usmjeriti na kuhanje. No, s druge strane, često i jednostavno
pripremljen obrok ili snack može biti sasvim dovoljan, štaviše,
može biti odličan ;). S malo vremena često pripremim vrlo jednostavnu svoju i
najdražu "Cheese platu" sa dvije ili više vrsta sira različite
teksture ili okusa. Pravo zadovljstvo mi je uvijek servirati ovakvu vrstu
plate, posebno zbog tako velikog izbora sireva, što od domaćih, što od stranih
proizvođača. Ne zaboravimo, prije svega, i to da je sir izvor vitamina topivih u mastima
(vitamini A, D, E, K) i vitamina topivih u vodi (vitamini B skupine: B1, B2,
B6, B12, folna kiselina), ali i mineralnih tvari posebno kalcija, fosfora i
magnezija. Kalcij je najznačajniji mineral u organizmu s obzirom na njegovu
zastupljenost. 100 g polutvrdog sira u prosjeku sadrži oko 800 mg kalcija, što
je 100% dnevnih potreba za kalcijem, dok 100 g tvrdog sira sadrži čak 1300 mg
kalcija koliko iznosi dnevna preporuka unosa kalcija za osobe oboljele od
osteoporoze. Bolji izvor kalcija u prehrani gotovo da i nije moguće pronaći.
Uz
dobru ponudu kruh, uključujući i narezane baguette, grissine i krekere u
svim različitim oblicima i veličinama je odličan u kombinaciji sa svim
sirevima. Plati možete dodati razne druge slatke i slane
dodatke. Pokušajte i sa suhomesnatim proizvodima poput sudžuke i salame,
ili orahe, kikiriki i pistacije, potom, sezonsko suho voće kao što su: smokve,
trešnje, jabuke i kruške.
Savjeti za posluživanje sireva:
Obavezno odvojite sireve jakog mirisa. Ako želite služiti opor, stinky - čarape sir, stavite ga na posebnoj ploči, tako da ne nadvlada više delikatne sireve. Postavite obavezno nož za svaki sir, posebno za sireve mehkih sorti. Izvadite sir iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja, jer se hladno serviranom siru smanjuje okus. Stavite Cheese platu i ostale grickalice na nekoliko stolova, kako bi se izbjegli gužvu gostiju, ukoliko ste pozvali više gostiju nego uobičajno. Označite svaki sir, tako da ne morate recitovati imena sireva cijelu večer ;).
Moja priprema "Cheese Plate", uglavnom, počinje od same kupovine i nabavke. Uživam u svakom momentu pripreme.
Prije nekoliko sedmica vikend sam provela u druženju sa svojim najdražim prijateljicama. Druženje je proteklo uz čavrljanje, ljubavno savjetovanje i priče o porodici i djeci. Uz malo organizacije i malo više mašte možete napraviti pravo djelo. Kao sanjar u duši i opasan romantik ne dozvoljavam sebi sive i tamne trenutke :) te se uvijek prepuštam svojoj kreativnosti.
Za "Cheese platu" kupila sam travnički sir i suhi kuhani sir na tržnici, za ostale sastojke plate, uglavnom, sam dodala ono što sam imala u svom domu.
It looks really nice, I like to make cheese plate for wine- suits perfectly!
ReplyDeleteThanks, dear, for visiting my blog. Kiss
DeleteP.S. I follow you, could you follow back, pls. Kiss
DeleteHey, great post and the blog :) I like for Facebook! :)
ReplyDeleteThanks, dear. I follow you now, could you follow back, pls. Kiss
DeleteThanks, my dear. Kiss
ReplyDeletenham *-*
ReplyDeleteI already follow you *-* can you do that for me?
kiss
hipogrifos-atrofiados.blogspot.com