Saturday 31 January 2015

Easy Cheese Plate


Vrijeme u kojem živimo sve više zahtijeva jednostavne i brze pripreme našeg doručka, ručka, večere, kao i među obroka poput snack obroka i sl. Vrijeme, koje često nemamo, moramo "ukrasti" od naših drugih prioritetnih obaveza te ih usmjeriti na kuhanje.  No, s druge strane,  često i jednostavno pripremljen obrok  ili snack  može biti sasvim dovoljan, štaviše, može biti odličan ;). S malo vremena često pripremim vrlo jednostavnu svoju i najdražu "Cheese platu" sa dvije ili više vrsta sira različite teksture ili okusa. Pravo zadovljstvo mi je uvijek servirati ovakvu vrstu plate, posebno zbog tako velikog izbora sireva, što od domaćih, što od stranih proizvođača. Ne zaboravimo, prije svega, i to da je sir  izvor vitamina topivih u mastima (vitamini A, D, E, K) i vitamina topivih u vodi (vitamini B skupine: B1, B2, B6, B12, folna kiselina), ali i mineralnih tvari posebno kalcija, fosfora i magnezija. Kalcij je najznačajniji mineral u organizmu s obzirom na njegovu zastupljenost. 100 g polutvrdog sira u prosjeku sadrži oko 800 mg kalcija, što je 100% dnevnih potreba za kalcijem, dok 100 g tvrdog sira sadrži čak 1300 mg kalcija koliko iznosi dnevna preporuka unosa kalcija za osobe oboljele od osteoporoze. Bolji izvor kalcija u prehrani gotovo da i nije moguće pronaći.
Uz dobru ponudu  kruh, uključujući i narezane baguette, grissine i krekere u svim različitim oblicima i veličinama je odličan u kombinaciji sa svim sirevima. Plati možete dodati razne druge slatke i slane  dodatke. Pokušajte i sa suhomesnatim proizvodima poput sudžuke i salame, ili orahe, kikiriki i pistacije, potom, sezonsko suho voće kao što su: smokve, trešnje, jabuke i kruške.

Savjeti za posluživanje sireva: 
Obavezno odvojite sireve jakog mirisa. Ako želite služiti opor, stinky - čarape sir, stavite ga na posebnoj ploči, tako da ne nadvlada više delikatne sireve. Postavite obavezno nož za svaki sir, posebno za sireve mehkih sorti. Izvadite sir iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja, jer se hladno serviranom siru smanjuje okus. Stavite Cheese platu i ostale grickalice na nekoliko stolova, kako bi se izbjegli  gužvu gostiju, ukoliko ste pozvali više gostiju nego uobičajno. Označite svaki sir, tako da ne morate recitovati imena sireva cijelu večer ;). 

Moja priprema "Cheese Plate", uglavnom, počinje od same kupovine i nabavke. Uživam u svakom momentu pripreme. 

Prije nekoliko sedmica vikend sam provela u druženju sa svojim najdražim prijateljicama. Druženje je proteklo uz čavrljanje, ljubavno savjetovanje i priče o porodici i djeci. Uz malo organizacije i malo više mašte možete napraviti pravo djelo.  Kao sanjar u duši i opasan romantik ne dozvoljavam sebi sive i tamne trenutke :) te se uvijek prepuštam svojoj kreativnosti. 

Za "Cheese platu" kupila sam travnički sir i suhi kuhani sir na tržnici, za ostale sastojke plate, uglavnom, sam dodala ono što sam imala u svom domu.




7 comments:

  1. It looks really nice, I like to make cheese plate for wine- suits perfectly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, dear, for visiting my blog. Kiss

      Delete
    2. P.S. I follow you, could you follow back, pls. Kiss

      Delete
  2. Hey, great post and the blog :) I like for Facebook! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, dear. I follow you now, could you follow back, pls. Kiss

      Delete
  3. nham *-*
    I already follow you *-* can you do that for me?
    kiss
    hipogrifos-atrofiados.blogspot.com

    ReplyDelete