Sunday 9 August 2015

Milk with rice; Mlijeko sa rižom



Usually I like  sweet  fruit cake a lot.  But, I prepared this  weekend something different, some sweets  looking  to one  traditional recipe like a  bases  from  a place where I come for, and adapt it a bit,  of course with a little decoration.  Milkrice is really delicious and very healthy treat, especially if you remove all the unnecessary add-ons. I decorate it with colorful sprinkles, which can be found in a nearby supermarket, and  so with it will be a realy good but  healthy treat for your children also.
Best prepared  would be with the local freshly milk.  Into 0,5 liters of  milk put 1,5 cups of rice, 1 or 2 vanilla sugar and a few teaspoons of sugar (I put 4 teaspoons, but you can put more  if you like more sweet).  Put everything in a saucepan and  leave it to be very slowly cooked (left your hotplate at 0,5 for a long time, 2,5 hour or even more). The traditional recipe is that such a ricew will be cooked in a special earthen pots and stoves that are similar to fireplaces. Of course, the longer you leave to cook, will be more better, the rice and milk unite and create density. (In some milkrice recipes you will find you need  add white flour also, but I personally do not like this type of recipes).  Enjoy your meal!
__________ 

Obično mnogo volim slatki voćni kolač. No, ovaj vikend sam  pripremila nešto potpuno drukčije, poslasticu koja se bazira  na  jednom tradicionalnom receptu, koji mnogo volim, a recept je karakterističan za mjesto odakle dolazim, malo sam ga prilagodila, i naravno, dekorirala. Riža s mlijekom je stvarno ukusna i vrlo zdrava poslastica, pogotovo, ako uklonite sve nepotrebne dodatke, koji se u mnogim receptima spominju. Ja sam ju ukrasila  šarenim mrvicama, možete ih pronaći u obližnjem supermarketu, a koje ovu poslasticu čine stvarno dodatno ukusnom, ali i zdravom poslasticom i za vašu  djecu.
Najbolje je pripremiti  s lokalnim svježim mlijekom. U 0,5 litre mlijeka stavite 1,5 šolju riže, 1 ili 2 vanilin šećer i nekoliko kašičica sitnog šećera (ja sam stavila 4 kašičice sitnog šecera, ali možete staviti i više, ako vam se sviđa više slatko). Stavite sve u šerpu i ostavite da se vrlo sporo kuha (ostavite da se kuha na 0,5 na malo duže vremena, 2,5 sata ili čak i više). Tradicionalni recept je; riža se kuha u posebnim glinenim loncima (koji se tradicionalno zove pršulja) i peče u posebnim pećima, koje su slične kamina. Naravno, što više ostavite da se kuha, biti će mnogo bolje, riža i mlijeko će se ujediniti i stvoriti gustoću. (U nekim receptima ćete pronaći da trebate dodati bijelo brašno također, ali ja lično ne volim  te vrste recepata ). Uživajte u vašem jelu!




No comments:

Post a Comment